Espresso - kawa, która porwała miliony ludzi!
5 faktów, których o niej nie znałeś
Nazwa espresso pochodzi z języka włoskiego i oznacza „kawa wyciskana”, „kawa wytłaczana”. Dlatego, że espresso to nie jest konkretny rodzaj ziaren, czy jeden typowy smak. Espresso to sposób parzenia. I to prowadzi nas do faktu nr 1!
- W espresso najważniejszy jest sposób przygotowania
Espresso przygotowuje się w specjalnym ekspresie poprzez przelewanie zmielonych ziaren wodą pod ciśnieniem. Parzenie espresso wygląda tak, że około 25-30 ml wody przepuszcza się przez drobno zmielone oraz ubite ziarna, przy użyciu ciśnienia o wysokości 8,5-9,5 bara. Zastanawiasz się, kto wymyślił taką metodę przygotowania espresso? Otóż w 1901 roku Włoch o nazwisku Luigi Bezzera zaprojektował pierwszy ekspres specjalnie do parzenia espresso. Niestety przepływ pary powodował zmiany w smaku ekstraktu. Dwa lata później ten patent odkupił niejaki Pavoni i dopracował ekspres oraz rozsławił go na świecie. Ale dopiero 40 lat później Giovani Achille Gaggia sprawił, że para przestała pozbawiać ziarna ich unikalnego smaku.
- Zbyt kwaśne espresso? To nie wina ziaren!
Kwasowatość w kawie to dobra cecha. Jednak mowa tylko o takiej kwasowatości, która nadaje kawie żywego aromatu i delikatnego cytrusowego posmaku. I choć w celu uzyskania smacznego espresso należy użyć wysokojakościowo ziaren kawy (na przykład takich: „kawy pod espresso”), to gdy espresso wychodzi kwaśne w niesmaczny sposób, winą zazwyczaj nie są ziarna, tylko zły sposób parzenia. Pierwszym powodem, dla którego espresso jest kwaśne, są za grubo zmielone ziarna. Drobniejsze mielenie pozwala szybciej wydobyć z kawy odpowiednio zbilansowany smak. Kolejnym powodem jest za chłodna woda. Jeśli jest możliwość regulacji temperatury, powinna być w okolicach 90 st. C. Kwaśna kawa to po prostu taka, z której nie zostały wydobyte unikalne, smakowe nuty.
- Tylko latte składa się z warstw? Okazuje się, że espresso również!
Zaparzenie wyśmienitego espresso to nie lada wyczyn. Dlatego też doświadczeni bariści są coraz bardziej pożądani przez czołowe kawiarnie. Najlepsze espresso to trzy części: serce, ciało oraz pianka, które składają się na trzy warstwy kawy. Najważniejszą z nich jest pianka, w której skrywają się aromaty ziaren. Na jej podstawie można stwierdzić, czy ziarna zostały dobrze wyekstrahowane, a także czy espresso zostało zaparzone ze świeżych ziarenek. Jeśli espresso zostało zaparzone poprawnie, ma delikatny aromat, niezwykle bogate ciało oraz subtelnie kwasowy słodko-gorzki smak.
- Dla włoskiego rządu espresso to sprawa najwyższej rangi
Czy byłeś kiedyś we Włoszech? Jeśli tak, to z pewnością zwróciłeś uwagę na dziwnie niską cenę espresso w kawiarniach i restauracjach. Czy to dobra wola właścicieli knajp? Otóż nie do końca! Włoski rząd pewien czas temu wprowadził prawne regulacje, według których espresso musi być tanie, by każdy obywatel Włoch mógł pozwolić sobie na filiżankę tego czarnego naparu. W większości kawiarni espresso kosztuje jedynie 1 euro, a przekonanie klientów do droższej, filtrowanej kawy, której ceny zaczynają się zwykle od 3 euro, jest dla właścicieli tamtejszych kawiarni niezwykle trudne.
- Espresso ma mniej kofeiny i więcej tłuszczu niż kawa przelewowa
Jedna porcja espresso to zwykle filiżanka z zawartością 30 ml naparu. W takiej filiżance mieści się w granicach 47-75 mg kofeiny. Natomiast kawa przelewowa, którą zwykle pijemy w nieco większych ilościach - w 230 ml, zawiera od 95 do 200 mg kofeiny. Jeśli chodzi o tłuszcz, w espresso jest około 2,5% tłuszczu ze względu na to, że w filiżance z tym rodzajem kawy występuje wyższe stężenie oleistych ekstraktów z ziaren, niż w kawie filtrowanej.
A jeśli jeszcze nie wiesz, czym kierować się przy wyborze odpowiednich ziaren, sprawdź nasze wskazówki, jak wybrać najlepszą kawę do ekspresu!